oliviaelli

Våga prata om psykisk ohälsa

Att våga prata om psykisk ohälsa kan vara rätt svårt i dagsläget. Det är en ganska känsligt ämne hos många och jag har självt haft svårt att prata om det. Varför? För att jag skämdes. Jag var rädd vad alla andra skulle tycka och tänka. "Alla andra mår ju så himla bra" var en av tankarna som snurrade runt i mitt huvud under sjukdomstiden och det var därför det var så svårt att prata om det. 

Vad är psykisk ohälsa egentligen? Det är när man är i obalans i form av oro, ångest, nedstämdhet etc. Social fobi, depression, ätstörningar, OCD (tvångssyndrom) och ADHD är bara några exempel. Sammanfattningsvis så kan man säga att psykisk ohälsa är när man har problem som påverkar ens vardag.

Jag har som sagt levt med psykisk ohälsa i form av anorexi och delvis depression. Tanken på att jag nästan tog död på mig själv, att jag misshandlade min kropp, är obeskrivlig och jag kan knappt förstå vad det var som hände. En sak vet jag iallafall säkert: Att välja livet var det bästa jag gjort trots att det varit en lång väg att gå. Att jag idag nästan är friskförklarad efter två år känns helt ofattbart. Jag har kommit så himla långt, vuxit otroligt mycket som person och jag har insett att det är okej att känna, det är okej att prata om det. 

Sanningen är att idag är psykisk ohälsa väldigt vanligt bland Sveriges befolkning och 4 av 5 har erfarenhet av det. Den största orsaken till sjukskrivning är för att man mår dåligt psykiskt och inte vid feber osv..  Psykisk ohälsa är ingenting man ska skämmas för och man är aldrig ensam om det. Kom ihåg det. Det är dags att börja prata och jag bidrar till det här och nu. Om det finns frågor om detta ämnet så är det bara att ställa dom, jag ska svara så gott jag kan. :)

Då och nu. De vänstra bilderna är från när jag var som sämst och de högra är ganska nytagna. 


Källor här och här.

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas