oliviaelli

Kategori: måbra

Vemdalen dag 1 - videoblogg

Hej sötisar! Idag kom vi fram till Vemdalen, som idag har bestått av sol, grillning, skidåkning (såklart) och vurpor.
Gjorde en videoblogg som omväxling och glöm inte att kolla i HD! Puss puss.


"VAD äter du? HUR äter du? VAD äter du inte? - repost

Hittade ett väldigt läsvärt inlägg på en favvoblogg, detta är så otroligt viktigt!! Taget härifrån.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Efter att ha skummat igenom kommentarerna till Emmas inlägg om kolhydrater vill jag ungefär dra ner rullgardinen och kasta in handduken. Forever. Herregud. Jag är så in i bomben trött på den här diskussionen, trött på att få frågan ”vad äter du Fanny? HUR äter du? Vad äter du INTE?” . För jag är trött på att svara mat, är vad jag äter. Och lite annat. Mest äter jag saker jag gillar, typ.

Något som gjorde mig ledsen var denna kommentar, som sorgligt nog var den vettigaste av alla:

”Min tanke om kolhydrater är att jag med ätstörning aldrig kommer kunna bli frisk när dom som är ”frisk” hetsar kring mat som dom gör. Ibland käns det som att dom är sjukare än jag. Mat är mat, inget är något som dödar dig om du äter det ibland (ja undantaget om du är riktigt allergisk) och visst ska man vara noga och äta nyttigt för optimalt mående men jag känner mest att jag blir rädd av folk runt omkring mig.”

Så tror jag många med ätstörningar tänker under sjukdomstiden, men för mig blev det ännu mer uppenbart(och näst intill absurt att inse) först när jag var frisk. Att herregud gemene man är ju betydligt sjukare är jag någonsin var?! Det tycker jag fortfarande, och det är helt klart baksidan av den rådande ”hälso-trenden” – folk är medvetna på ett helt nytt sätt. Eller försöker i alla fall vara, antar jag att man bör säga. Var och varannan kotte är expert. Framför allt tror skrämmande många att det som funkade för en själv, direkt måste vara det rätta. ”Det funkade ju”. Alltså, har vi inte kommit längre, på riktigt?! Tänk vad enkelt allt varit om alla bara funkade likadant. Om det inte var så att det hela är betydligt mer komplext och att vi inte bara är en kropp som ska fyllas med lagom mängd energi och så rullar vi på till nästa mack för nästa tankning.

Vad ska man äta då?! Härom veckan stod jag i säkert en halvtimme och försökte förklara för en bekant på gymmet varför jag äter ”vanliga sötsaker” så ofta när jag verkar gilla hälsosam mat. Hela frågeställningen gjorde mig så paff och jag blev så ledsen. Herregud varför måste det vara antingen eller?! Jag gillar ju både”hälsosamma” måltider och näringsfattiga chokladkakor. Så jag väljer inte. Äntligen äntligen har jag insett att jag inte måste.

Saken är. Det finns EN enda sak, som om vi äter, gör oss överviktiga, sjuka och olyckliga. EN ENDA SAK. Vet ni vad? För mycket. Boven är INTE ett enskilt livsmedel. Det är INTE några gram hit eller dit. Det är INTE enstaka tillfällen eller måltider eller omständigheter. Det är för mycket.

Framför allt, är jag rätt himla övertygad om att ångesten och all tid och energi som läggs på att tänka på vad man inte ska/får/borde äta, skadar och sliter betydligt mer än vad ett eventuellt intag av något klassat ”ohälsosamt” någonsin kan göra."


UTMANING DAG 4

Dag 4 - 5 saker du tycker om med dig själv (utseendemässigt)

Jag tänker inte ljuga för er, jag har också komplex men när man ser allt det positiva istället för det negativa blir allting mycket lättare! 

1. Mina tänder och mina läppar, för att de har en fin form.
2. Min näsa, för att den är rund hihi.
3. Mitt hår och frisyr, för att jag kan forma det hur jag vill i princip!
4. Mina ben, för att de är tillräckligt starka att ta mig fram under löpningen!
5. Mina ögonbryn, för att de är naturligt mörka.

Hahaha my lovley täcke med hundar på <3

Veckans utmaning

Då var det dags att börja med lite utmaningar ni gärna får ta del av här på bloggen!
Tänkte rivstarta året med en utmaning med lite positivitet och glada tankar och det gäller från imorgon tills nästa torsdag, vilket blir 7 dagar.
Detta kan hjälpa dig att uppskatta dig själv mer och se framåt, perfekt att starta det nya året med!

Dag 1 - 5 saker du tycker om med dig själv (inte utseendemässigt)
Dag 2 - 5 saker du är bra på
Dag 3 - 5 saker du hade velat bli bättre på
Dag 4 - 5 saker du tycker om med dig själv (utseendemässigt)
Dag 5 - 5 mål du har
Dag 6 - 5 bra saker du har gjort (kan vara idag, denna månaden, detta senaste året, tidigare i ditt liv etc.) ELLER 5 bra minnen.
Dag 7 - 5 saker du ser fram emot

Dela gärna med dig om du tar listan, hade varit roligt att läsa! Pusselipuss.


Källa.

Tänk dig lycklig - repost +

Har du någon gång tänkt på hur många negativa tankar just din hjärna samlar upp under en hel dag? Hur många positiva tankar tänker du under en dag? När man ser det på det viset så har man ett helt annat perspektiv, eller hur?

Det är helt befängt hur vi kan tillåta vår egna hjärna, som sitter i hop med resten av våran kropp, att tänka nedvärderande om oss själva. Vår högra hand skulle ju aldrig ge vår vänstra hand en smäll, så varför tillåter vi våran hjärna att ge oss ett hårt slag i magen?

Visste ni att hjärnforskare kommit fram till att optimister (positiva hjärnor i detta syfte) lever i snitt åtta år längre än pessimister (negativa hjärnor i detta syfte)? Åtta år är en lång tid, det hinner man göra mycket på. Det finns även studier som visar att barn skrattar och ler över 300 gånger per dag. Vågar ni ens gissa på hur mycket vuxna drar i smilbanden under en dag? Femton gånger, i genomsnitt…

En människa tänker över 40 000 tankar per dag, 90 % av dessa är negativa. I genomsnitt. Detta påverkar absolut vår hälsa negativt. Det skadar hjärnan. För att lyckas tänka dig lycklig så måste du lära dig att vända hela ditt tankesätt. Försök se ljusglimtarna även under den där regniga måndagen. Försök skapa positiva känslor i olika situationer. Säg till dig själv att du är vacker och fantastisk på alla sätt och vis, för det är du. Du är den finaste människa du kan vara.

Fråga dig själv varje kväll; Vad var det vackraste jag såg idag? Vad var det roligaste som hände idag?
Har du detta så kan jag gratulera dig till åtta år extra i livet, är inte bara det en vinst i sig?

Vi har makten att bestämma hur vi ska må, psykiskt, så varför inte må bra?
Källa.

Förlåt dig själv, släpp ditt förflutna och gå vidare

De två senaste åren har jag gråtit, skrattat, skrikit, jublat, haft ångest, inte haft ångest, velat dö, varit lycklig. De senaste två åren har gått så himla fort, jag kan knappt tro det. Allt började egentligen för tre år sedan men bröt ut för två år sedan på riktigt. Hade en tuff period i åttan men det var inte förens i nian jag fick en diagnos för anorexi. Jag var borta ett tag från skolan och åkte till ett behandlingshem varje dag. 

Allt det känns så långt bort, jag är en helt annan människa idag. Då var jag en osäker, liten tjej som inte visste var jag skulle och levde mitt liv i Värnamo. Jag hade aldrig pendlat, varit i en klass där jag inte kände någon och så långt hemifrån på egen hand. Nu lever jag största delen av mitt liv i Växjö, har världens bästa pojkvän, jag har träffat så många fina människor, träffat några av mina närmsta vänner. Jag har hamnat så bra, jag har haft tur.

Om jag inte tagit beslutet den kalla dagen i december så hade jag inte stått här idag. Jag hade aldrig haft det som jag skrev där uppe, jag hade troligen legat i en sjukhussäng eller varit borta. Sad but true, ibland är sanningen hemskare än vad man tror. Jag säger inte att den här tiden har varit spikrak uppåt utan jag har också haft dippar, lika mycket som jag haft det bra.

Det är bara att fortsätta kriga och aldrig ge upp. Jag fick höra endel att jag inte var "anorektiskt smal" när jag var som sjukast men vet ni vad? Jag vet själv att jag var "tillräckligt" för annars hade jag inte legat på sjukhus med dropp för att hjärtat höll på att sluta slå. Att ha anorexi är inte en synonym för skinn och ben, det är en sjukdom som sitter i huvudet och inte i kroppen. Menar inte att peka ut någon men det är en viktig sak att ta upp.


Och vad vill jag med den här texten egentligen? Jag vill nå ut till alla där ute som har liknande problem och berätta för dom att det aldrig är försent att göra en livsförändring. Det är aldrig försent för att välja livet och jag kan garantera er, det är värt det. Bry er inte om vad andra säger till er, det är er resa och ingen ska säga något annat. Stay strong!


Recept: Antioxidantrik smoothie

Okej, ingen vacker skapelse den här smoothien direkt men god som en dröm!!
Dessutom är den rik på fiber, antioxidanter och stärker immunförsvaret, hur bra? Superenkelt recept faktiskt so here you go:Recept för ca. 2 glas:

- 1 apelsin

- 1 banan

- ca. 1 dl bladspenat

- 1 dl kvarg

- Och en skvätt vatten.

Tänk på att ta ut spenaten en bra stund innan om den är fryst! Mixa ihop allt, servera och voila. 
Det smakar mest apelsin och banan, superbra för de som inte gillar spenat men ändå vill få i er lite nyttigheter!

Spa +

Hej på er!! Mår inte jättemycket bättre idag så blir vila idag också. Kröp precis ner i badkaret för lite spa med hårpackning, ansiktsmask osv.. Hoppas ni mår bra!

Mina bästa tips mot förkylning +

Ät mycket c-vitaminer!  Citron och apelsin är kända för att vara rika på c-vitaminer, men visste ni att paprikan innehåller mer?
Ät iallafall mycket av dessa, det är bra för immunförsvaret och för att motverka infektioner osv. (Här har ni en lista över c-vitaminrika livsmedel.)

Drick vatten! Vatten rensar kroppen. 

Vila! Att sova ut ordentligt är viktigt så se till att inte slarva med sömnen och försök somna en stund innan tolvslaget.
Känn efter hur mycket sömn du behöver men det rekommenderas iallafall 7-10 timmar.

Hittade en liten lista om vad andra bra vitaminer gör och var de finns. Ni hittar den här.


Repost - Älska din kropp

Hittade en superbra text på Amandas blogg, så läsvärt!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vi alla ser olika ut då vi alla är byggda på olika sätt! Men är inte det fantastiskt? Hur roligt vore det om alla gick runt med en och samma kroppsbyggnad? Inte alls roligt!
 
Vi alla ser olika ut och vi alla har olika kroppsbyggnader. Därför måste vi sluta jämföra oss med andra. För vissa kan inte få värsta mellanrummet mellan sina lår, medans andra har jättelätt för det och andra är födda så. Vissa kan inte bli smala medans andra är födda så naturligt och kan inte bli mulliga/tjocka. Och det är väl jättebra att vi alla ser olika ut? Man är fin precis som man är och glöm inte att det ALLTID finns folk som attraheras av just din kroppsform!
 
Vi smala är precis lika sexiga och vackra som er mulliga och tjocka. Ni mulliga och tjocka är precis lika sexiga och vackra som vi smala. Vi har fungerade ben och armar, det ska vi vara glada för! Skitsamma om det dallrar lite eller är lite benigt, så länge man har fungerade ben och armar ska man vara glad!
Vi måste lära oss att älska och acceptera dom vi är. För det finns ingen som dig och det finns ingen som ser ut precis som dig. Är inte det fantastiskt? Du ska bära upp din kropp med stolthet, oavsett kroppsbyggnad!
 
Men vet ni vad? VI MÄNNISKOR SER OLIKA UT, VI HAR ALLA OLIKA FÖRUTSÄTTNINGAR OCH EGENSKAPER. MEN DET ÄR DET SOM GÖR OSS TILL EN EGEN INDIVID, TILL JUST PRECIS DEN VI ÄR, OCH DET ÄR DET FINASTE HOS OSS, ATT VARA DEN MAN ÄR OCH ÄR FÖDD TILL. Vissa människor kan äta pizza och godis varje dag utan att gå upp ett enda kilo samtidigt som andra har lätt för att bygga muskler eller gå ner i vikt. Vi har olika ämnesomsättningar och kroppsbyggnader, MEN DET ÄR INGET FEL MED DET. Kolla på dig själv, upptäck alla dina fina sidor, både utsidan och insidan och visa fram det, visa fram dig själv och den DU är. Kolla inte på någon annans kropp eller utseende och tänk ”precis sådär vill jag se ut” för sanningen är att du inte kommer se ut som henne, för du är inte henne, du är du. Tänk istället att du ska göra det bästa med dig själv, hos dig själv så att DU blir den bästa versionen av dig själv, den bästa DU kan vara. Du själv kommer må bättre, du själv kommer bli starkare och mer självsäker, bara du accepterar dig själv och vem du är. 
 

Paket från fitnessbutiken

Förra veckan var det julafton för min del, hihi. Fick hem ett paket från fitnessbutiken med lite grejer!
Behövde en ny gymbag så passade på och fick även lite prover på olika proteinpulver, hur roligt?! 

Just nu kan ni också få lite rabatt för köp över 1000 kr, hur nice? Om ni är sugna så ange rabattkoden i kassan och voila!

Första gympasset på veckor

Idag steg jag in på gymmet för första gången på veckor, vilken känsla! Körde helkroppspass för att få igång systemet igen och gick därifrån med skakiga ben och ett leende på läpparna. Hade tänkt att lägga upp det annorlunda och börja med att dela upp muskelgrupperna, det blir nog nice. Ni får veta mer om det när det är dags, hihi! Nu har jag precis duschat och planerna för dagen är jobb mellan 12-19, helt okej ändå. Hoppas ni får en bra dag!

Laddade upp med kanelgröt toppat med jordgubbar och ett glas mjölk! // Lagom svettig efter passet, haha bjuder på den woop.

Endorfinerna sprudlar

Godmorgon!! Har precis kommit hem från första powerwalken på en månad eller första träningspasset överhuvudtaget. Gick 6 km i stekande sol och nu känner jag mig levande igen! Endorfinerna bara sprudlar och det är vid sånt här jag verkligen förstår varför jag brinner för träningen!! Mår så himla bra just nu, underbart.

Morgonpromenad

Godmorgon allihopa! Snörade på mig skorna och tog ut hunden en runda nu på förmiddagen. Det blev iallafall nästan 4 km så det var gött! Nu sitter jag och äter frysta hallon och idag väntas ev. lite jobb. Puss!

Börjar försiktigt..

Godkväll! Provade att röra lite på mig idag och det blev 30 min promenad med hunden. Gäller att börja försiktigt när jag varit sjuk så länge! Har inte ont men äter fortfarande pencillin och ska göra det 5 dagar till.. Fatta va gött att promenera lite när jag varit sjuk från och till i nästan 3 veckor!!! Jaja, Linnéa kom hit efter det för lite tjöt och sen åt vi hemmagjord kycklingpizza, dröööm. Nu ska jag kolla på film och sen blir det sovdags, sov sött!